recept: Töltött paprika, Kifőzde
Töltött paprika
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8 szép húsos paprika,
30 dkg darált disznóhús,
8 dkg rizs,
2 fej vöröshagyma,
1 liter paradicsomlé,
2 kis paradicsomkonzerv,
4-5 szem paradicsom,
2 db paprika,
1 tojás,
1 liter húsleves v. húslé,
2-3 szál zellerlevél,
leveskocka, ételízesítő,
pirospaprika, őrölt bors, ketchup, kb. 15 teáskanál cukor, zsír, liszt





Elkészítem a szószt, személyenként 3-4 dl-t számítva:
A paradicsomkonzerveket egy félliteres korsóban meleg húslével simára keverem, majd 3-4 dkg zsírban 3 evőkanál finomliszttel, 1-2 teáskanál pirospaprikával készült rántásra öntöm.
Beleöntöm a maradék húslét és a paradicsom ivólevet. Hozzáteszem a 4-5 szem héjától megfosztott, vékony szeletekre vágott paradicsomot, a két, kb. 2 cm-es kockára vágott paprikát, egy fej 1 cm-es kockára vágott vöröshagymát és a zellerlevelet (egyben, szárastól).
Teszek bele egy-két erőleves-leveskockát, cukorral-sóval úgy ízesítem, hogy édeskés-savanykás legyen, és kb. fél óra hosszat főzöm fedő alatt, kislángon.
Többször megkeverem, mert hajlamos ´odakapni´ a lábos aljához.
Míg a szósz fő, elkészítem a tölteléket:
Kevés zsíron megfonnyasztok egy fej apró kockára vágott vöröshagymát, ráteszem a darálthúst és folyamatos keverés mellett megdinsztelem.
Ha a hús színe kifakult és teljesen elpárolgott róla a leve, megborsozom és elkeverek benne két teáskanál pirospaprikát, majd ételízesítővel és két-három evőkanál ketchuppal ízesítem.
A rizst megmosom, jól lecsurgatom, majd forró zsíron addig pirítom, míg teljesen ki nem szárad. Ekkor felöntöm annyi forróvízzel, amennyi a rizs térfogata volt (ha fél bögre volt a rizs, fél bögrényi legyen a víz is) és megsózom. Ha felforrt, lefedem és meleg helyen tartom addig, amíg a vizet teljesen fel nem szívja. Ez a rizs félig kemény, de pont ilyenre van szükség a töltelékhez. Ha valaki nem szereti a rizst, használhat helyette kölest vagy árpagyöngyét is.
A darálthúst jól összekeverem a rizzsel és a nyers tojással, és kicsit állni hagyom.
Ezalatt a megmosott paprikákból óvatosan kivágom a csumát úgy, hogy minél kisebb nyílás maradjon a helyén. Ezen át megsózom, és megtöltöm a töltelékkel jó tömörre. A paprika hegyéből is levágok fél centit, hogy ott is bejusson a szósz.
Egy fakanál nyelét belenyomom a töltelékbe, hogy legyen helye a rizsnek dagadni és a szósznak is bejutni (a tölteléket tovább ízesítendő). Ezzel elejét vehetem, hogy főzéskor a paprikák széthasadjanak, amikor a rizs megdagad.
A megtöltött paprikákat egy teflonlábosba fektetem, majd a szószt ráöntöm és kb. harminc-harmincöt percig főzöm lefedve, kis lángon, míg a paprika megpuhul. (A zellerleveleket ekkor már kiveszem.) Innen már nem szabad keverni, nehogy kiszakadjon a paprika, csak rázogatom. A paprikákat esetleg óvatosan forgathatjuk, ha a szósz nem lepné el teljesen. De persze ellepi, mert olyan finom, hogy nem lehet eleget csinálni belőle.
Ha marad töltelék, pingponglabdányi golyókat formázok belőle és beleteszem a szószba a paprikák közé, a fővés kb. félidejében.
Van aki krumplival szereti, én csak friss, puha, ropogós héjú kenyérrel.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rántás, habarás
 húsgombóc paradicsommártással
 szerb töltött paprika
 paradicsom ivólé
 paradicsomos káposzta

Forrás: Anyám nyomán szabadon

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.01.28. Utoljára frissítve: 2010.08.09.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 16:51:46 - 1.66)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez