8 szép húsos paprika, 30 dkg darált disznóhús, 8 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 liter paradicsomlé, 2 kis paradicsomkonzerv, 4-5 szem paradicsom, 2 db paprika, 1 tojás, 1 liter húsleves v. húslé, 2-3 szál zellerlevél, leveskocka, ételízesítő, pirospaprika, őrölt bors, ketchup, kb. 15 teáskanál cukor, zsír, liszt
|
Elkészítem a szószt, személyenként 3-4 dl-t számítva: A paradicsomkonzerveket egy félliteres korsóban meleg húslével simára keverem, majd 3-4 dkg zsírban 3 evőkanál finomliszttel, 1-2 teáskanál pirospaprikával készült rántásra öntöm. Beleöntöm a maradék húslét és a paradicsom ivólevet. Hozzáteszem a 4-5 szem héjától megfosztott, vékony szeletekre vágott paradicsomot, a két, kb. 2 cm-es kockára vágott paprikát, egy fej 1 cm-es kockára vágott vöröshagymát és a zellerlevelet (egyben, szárastól). Teszek bele egy-két erőleves-leveskockát, cukorral-sóval úgy ízesítem, hogy édeskés-savanykás legyen, és kb. fél óra hosszat főzöm fedő alatt, kislángon. Többször megkeverem, mert hajlamos ´odakapni´ a lábos aljához. Míg a szósz fő, elkészítem a tölteléket: Kevés zsíron megfonnyasztok egy fej apró kockára vágott vöröshagymát, ráteszem a darálthúst és folyamatos keverés mellett megdinsztelem. Ha a hús színe kifakult és teljesen elpárolgott róla a leve, megborsozom és elkeverek benne két teáskanál pirospaprikát, majd ételízesítővel és két-három evőkanál ketchuppal ízesítem. A rizst megmosom, jól lecsurgatom, majd forró zsíron addig pirítom, míg teljesen ki nem szárad. Ekkor felöntöm annyi forróvízzel, amennyi a rizs térfogata volt (ha fél bögre volt a rizs, fél bögrényi legyen a víz is) és megsózom. Ha felforrt, lefedem és meleg helyen tartom addig, amíg a vizet teljesen fel nem szívja. Ez a rizs félig kemény, de pont ilyenre van szükség a töltelékhez. Ha valaki nem szereti a rizst, használhat helyette kölest vagy árpagyöngyét is. A darálthúst jól összekeverem a rizzsel és a nyers tojással, és kicsit állni hagyom. Ezalatt a megmosott paprikákból óvatosan kivágom a csumát úgy, hogy minél kisebb nyílás maradjon a helyén. Ezen át megsózom, és megtöltöm a töltelékkel jó tömörre. A paprika hegyéből is levágok fél centit, hogy ott is bejusson a szósz. Egy fakanál nyelét belenyomom a töltelékbe, hogy legyen helye a rizsnek dagadni és a szósznak is bejutni (a tölteléket tovább ízesítendő). Ezzel elejét vehetem, hogy főzéskor a paprikák széthasadjanak, amikor a rizs megdagad. A megtöltött paprikákat egy teflonlábosba fektetem, majd a szószt ráöntöm és kb. harminc-harmincöt percig főzöm lefedve, kis lángon, míg a paprika megpuhul. (A zellerleveleket ekkor már kiveszem.) Innen már nem szabad keverni, nehogy kiszakadjon a paprika, csak rázogatom. A paprikákat esetleg óvatosan forgathatjuk, ha a szósz nem lepné el teljesen. De persze ellepi, mert olyan finom, hogy nem lehet eleget csinálni belőle. Ha marad töltelék, pingponglabdányi golyókat formázok belőle és beleteszem a szószba a paprikák közé, a fővés kb. félidejében. Van aki krumplival szereti, én csak friss, puha, ropogós héjú kenyérrel.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|